Waarom ik kaarsen van sojawas (zonder paraffine) maak?

Waarom ik kaarsen van sojawas (zonder paraffine) maak?

Een vraag die me regelmatig wordt gesteld, is waarom ik ervoor kies kaarsen zonder paraffine te maken, en kaarsen van sojawas maak in de plaats.

Wel... laat me eerst even een situatie schetsen.

Je hebt in een winkel een geurkaars gekocht die je zo heerlijk vond ruiken. Enthousiast steek je thuis de kaars aan en wat blijkt? Na een tijdje krijg je hoofdpijn... of nog erger : een allergische reactie! 

Herkenbaar? 

Paraffine kaarsen: schadelijk?

De kans is groot dat deze geurkaars van paraffine werd gemaakt. Paraffine was jarenlang de standaard in de kaarsenindustrie en wordt ook nu nog veel gebruikt, vooral in goedkopere kaarsen.

Wat veel mensen niet weten (of niet bij stilstaan), is dat paraffine een aardolieproduct is. Het is een restproduct uit de aardolie-industrie dat verkregen wordt door residu's op te lossen in oplosmiddel, deze te laten afkoelen en het daarna te filteren. Om de aardolie uit de paraffine te verwijderen, wordt gebruik gemaakt van zwavelzuur. 

Klinkt niet echt gezond, nietwaar? Daarom kies ik ervoor kaarsen zonder paraffine te maken.

Kaarsen van sojawas: de voordelen

Sojawas wordt nog maar sinds 1992 gebruikt als alternatief om kaarsen te maken. Sojawas is 100% natuurlijk en wordt gemaakt van sojabonen. Uit de peulvrucht wordt de olie getrokken om zo sojawas van te maken. 

Wat maakt sojawas nu beter dan paraffine?

Sojawas heeft een heel aantal voordelen:

  • Sojawas geeft veel minder roetvorming tov paraffine.
  • Sojawas heeft op zich niet echt een geur.
  • Wanneer je van sojawas geurkaarsen maakt, geeft het zijn geur geleidelijk af en blijft het geuren tot op het einde.
  • De brandduur van sojawas ligt tot 50% hoger dan bij paraffine. Met een zelfde hoeveelheid sojawas gaat je kaars dus veel langer branden.
  • Sojawas is makkelijk uit te wassen met water en zeep.
  • Sojawas is een 100% natuurlijk product en stoot geen schadelijke stoffen uit tijdens het branden.
  • Sojawas gaat veel minder allergische reacties uitlokken.

Dit is toch al een mooi lijstje met redenen wat mij heeft overtuigd om kaarsen te maken zonder gebruik van paraffine en sojawas te gebruiken als gezond alternatief. Want ik wil het graag thuis gezellig maken, maar dan wel op een manier die gezonder is voor mens en milieu.

Kaarsen zonder paraffine

Wil je kaarsen zonder paraffine kopen? Bekijk de collectie sojawas geurkaarsen in de webshop in bestel jouw favoriete kaarsen met sojawas online. 

Reactie plaatsen