5x Tips om maximaal van je kaars te genieten

5x Tips om maximaal van je kaars te genieten

Net zoals veel andere zaken, moet je je kaars "onderhouden" om er maximaal plezier van te hebben.

Ik geef je graag al enkele tips & tricks mee die daar al zeker bij kunnen helpen:

Trim je wiek

Een te lange wiek zorgt voor te veel warmte ontwikkeling en gaat in vele gevallen beginnen flikkeren. Dit heeft dan weer als gevolg dat er veel roet vrijkomt. Daarnaast ga je veel meer sojawas smelten dan nodig is waardoor je kaars veel sneller opbrandt.

Knip de wiek elke keer bij voor je de kaars gaat aansteken. Idealiter is de wiek maar 5 à 7 mm lang. Een getrimde wiek gaat stabiel branden en ervoor zorgen dat de was mooi gelijkmatig smelt.  

 

Brand je kaars lang genoeg bij het eerste gebruik

Ik begrijp dat je je nieuwe aanwinst zo snel mogelijk wil uittesten, maar steek je kaars pas voor de eerste keer aan wanneer je voldoende tijd hebt om deze lang genoeg te laten branden.

Het is belangrijk dat bij de eerste branduren de kaars de kans krijgt om bovenaan mooi gelijkmatig te smelten. Doof de kaars pas wanneer het bovenste deel volledig gesmolten is. Zo voorkom je dat je kaars een tunnel rond de wiek gaat vormen en ofwel verdrinkt, ofwel zeer snel opgebrand is. 

Laat je kaars niet te lang branden

Hoe verleidelijk het ook is om je geurkaars een lange avond te laten branden, toch doe je dit beter niet. Zolang de was gesmolten is (zelfs al is er geen vlam meer) blijft deze heerlijk nageuren.

Wanneer je de kaars te lang laat branden, komt er meer wiek vrij en ga je meer was gaan smelten dan nodig is. Ook hier gaat er dan weer meer roetontwikkeling ontstaan.

Om dit te voorkomen laat je je kaars best niet langer dan 4 uur na elkaar branden. 1 à 2 uur is ideaal om de geur te verspreiden in de ruimte.

Zet je kaars op een tochtvrije plaats

Wanneer je kaars in de tocht staat gaat dit een nadelig effect hebben op de brandduur. Doordat de vlam wordt aangewakkerd, wordt deze groter dan zou moeten zijn en is je kaars snel opgebrand.

Een tweede risico hierbij is dat er was kan opspatten die vlekken kan maken op de ondergrond.

Hou het veilig!

Hoewel je zou denken dat het voor velen vanzelfsprekend is, zijn er toch een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een kaars brandt:

  • Laat een kaars nooit zonder toezicht branden.
  • Verplaats een brandende kaars niet.
  • Gebruik een niet brandbare onderzetter. Je weet nooit wat er kan gebeuren.
  • Hou je kaarsen buiten het bereik van kinderen.
  • Zet een kaars nooit in de buurt van brandbare materialen.

Klaar om het maximum uit jouw geurkaars te halen? Bekijk onze collectie handgemaakte geurkaarsen en bestel jouw favoriete geurkaars in onze webshop.

Reactie plaatsen